Achttien jaar geleden verraste toenmalig kroonprins Filip van België vriend en vijand door zich te verloven met jonkvrouw Mathilde d’Udekem d’Acoz. ‘Gearrangeerd!’ riepen velen. Door de jaren heen staken geruchten van een naderende scheiding geregeld de kop op. Filip en Mathilde weten echter keer op keer te bewijzen dat het wel degelijk échte liefde tussen hen is...

Ode aan de liefde, vereeuwigd in wit marmer,’ schrijft koning Filip (57) bij een foto van zijn Mathilde, die hij plaatste op de social media van het Belgisch koningshuis. Filip schoot het plaatje in India, tijdens het staatsbezoek dat hij en zijn echtgenote onlangs aflegden. Mathilde poseert voor de Taj Mahal, precies zoals wijlen prinses Diana dat 25 jaar geleden deed. Daar stopt echter de vergelijking. Terwijl Diana een onvoorstelbare eenzaamheid en verdriet uitstraalde, ziet Mathilde er allesbehalve ongelukkig uit. En wanneer zij en Filip samen poseren, stralen ze een intense liefde en warmte voor elkaar uit. Meer dan ooit, lijkt wel. Over hun huwelijk, aanstaande 4 december 18 jaar oud, zijn veel speculaties geweest. In de loop der jaren werd geregeld beweerd dat ze gescheiden levens leidden, niet meer samen sliepen, dat Mathilde thuis de broek aanhad en dat het huwelijk daardoor op springen stond. Maar ze zijn nog steeds samen, en overduidelijk met veel plezier. Filip verbaasde op 10 september 1999 vriend en vijand door zijn verloving met de dertien jaar jongere Mathilde aan te kondigen, terwijl nog maar nét was uitgelekt dat de twee een relatie hadden.

Zere been

Dat het huwelijk gearrangeerd was, zoals hardop werd verondersteld, was duidelijk tegen het zere been van Filip. Voor de camera’s benadrukte hij: ‘Dat er niemand gaat zeggen: Ik heb hen gekoppeld. Ik heb Mathilde gezien van ver. Ik ben met haar gaan praten. Zo heb ik haar leren kennen. Niemand heeft mij gekoppeld.’ De twee zouden elkaar op een feestje hebben ontmoet. Maar of er nu sprake was van liefde of een zakelijke deal, de Belgen waren hoe dan ook verheugd hun kroonprins te zien met Mathilde, die een Belgische was, van adel, sociaal en vriendelijk, en bovendien van onbesproken gedrag. Een zeer goede partij voor Filip, over wie werd gefluisterd dat hij weinig in vrouwen was geïnteresseerd en die bovendien het imago van een houterige, niet al te snuggere en blunderende kroonprins had. ‘Een droevig geval’ en ‘een man zonder eigenschappen’, werd van hem gezegd. 

Article continues after the ad

Lees het hele interview in Story. Editie 46 ligt nu in de winkel.

Beeld: Peter Smulders