Een 32-jarige man uit Zwolle heeft dinsdag drie maanden cel en tbs met dwangverpleging gekregen voor het bedreigen van prinses Amalia. Hij benaderde haar via Instagram en dreigde haar op Koningsdag op te zoeken.

Wouter G. stuurde de berichten in januari naar het Instagram-account van de prinses en dat van een vriend van haar. Hij zou de prinses persoonlijk benaderen op Koningsdag. 'Ja meisje, er is geen ontkomen aan', schreef hij onder meer. Hij beschreef seksuele handelingen die hij haar aan zou doen en stelde te sparen voor een pistool.

Bekentenis

De prinses heeft die berichten gelezen en G. heeft bekend haar die teksten gestuurd te hebben, stelt de rechtbank in Zwolle. Hij verweerde zich met de stelling dat hij niet wist dat het haar persoonlijke account was waar hij die teksten naartoe stuurde. Maar op zijn computer zocht hij juist gericht naar haar account.

Obsessie

De rechtbank concludeert dat de man een obsessie voor het koningshuis heeft ontwikkeld en in het bijzonder voor prinses Amalia. Zo is hij begin 2016 in verwarde toestand gesignaleerd op het terrein van Villa Eikenhorst waar Amalia destijds woonde. Hij vroeg toen naar haar. Zijn dreigementen in januari dit jaar waren concreet te noemen. Zo gaf hij aan in februari naar de middelbare school van de prinses te reizen. 'Een bedreiging die uitermate beangstigend moet zijn', aldus de rechtbank.

Article continues after the ad

Dwangverpleging

De tbs wordt voor maximaal vier jaar opgelegd. Dwangverpleging is noodzakelijk omdat G. weigert medicatie in te nemen. De man leidt aan schizofrenie en heeft gewelddadige denkbeelden. Eerdere behandelingen zorgden niet voor het gewenste resultaat. Tegen de man was tien maanden cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Beeld: Peter Smulders | ANP

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.