Prinses Beatrix is bijzonder gesteld op haar schoondochter Mabel, de weduwe van haar middelste zoon Friso. De oud-vorstin steunt haar altijd onvoorwaardelijk, ook na een verboden relatie met een getrouwde man, wilde feesten met oliesjeiks of geheime dossiers die op mysterieuze wijze verdwenen, zoals uit documentatie over Mabel zou blijken...

Al in haar jonge jaren hield Mabel zich graag op met de grote machten. Als twintiger speelde zij reeds een rol op het politieke wereldtoneel. Een situatie die ook werd opgetekend door onderzoeksjournalist Peter Siebelt in zijn boek Mabel ‘Koninklijk’ Bal Masqué. Volgens Siebelt bewoog Mabel zich van jongs af aan graag in goede kringen. Hij beschrijft onder meer hoe zij als jonge vrouw geregeld met welgestelde vriendinnen naar Parijs vloog en ervan genoot om zich daar in het gezelschap van rijke mannen te begeven. In het Parijse Ritz-hotel feestten Mabel en haar vriendinnen met rijke oliesjeiks en de dames deinsden er niet voor terug om peperdure Cartier-horloges van de heren aan te nemen, schrijft Siebelt. 

Article continues after the ad

Affaire

De gebeurtenissen in Parijs zijn echter kinderspel vergeleken met Mabels rol als twintiger tijdens de bloedige burgeroorlog in voormalig Joegoslavië. In die tijd had Mabel volgens Siebelt een liefdesrelatie met de Bosnische ambassadeur voor de Verenigde Naties Mohammed Sacirbey (inmiddels 63). De moslimman was tijdens zijn relatie met Mabel, die vijf jaar duurde, getrouwd. De Nederlandse staat steunde in die tijd moslims in Bosnië – militair en financieel – maar had nauwelijks zicht op wat er gebeurde met de vele miljoenen die die kant op gingen. Ook tastte men in het duister over de werkelijke militaire plannen en gruweldaden van de door hen gesteunde partij in het conflict.

Fraude

Na die tijd maakte het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie een officieel rapport op over deze oorlog. Zij beschreven gesprekken met hooggeplaatste ambtenaren die vertelden dat de enigen die destijds invloed hadden op de gang van zaken in Bosnië ‘Mohammed Sacirbey en Mabel Wisse Smit waren geweest’. Overigens zou diezelfde Mohammed later worden veroordeeld voor het plegen van fraude in die periode. Hij zou ruim 600.000 dollar hebben verduisterd. Na zestien maanden achter de tralies werd Mohammed op borgtocht vrijgelaten, mede dankzij de organisatie Friends of Mo. Een van de leden van deze groep die zich inzette voor Sacirbey’s vrijlating, was overigens voormalig politicus Ed van Thijn, al jaren een goede vriend en bewonderaar van Mabel.

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 16 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.