Ze werd op 7 december 14 jaar, en dat betekent dat kroonprinses Amalia nog vier jaar kan genieten van een jeugd zonder officiële plichtplegingen en serieuze voorbereidingen op haar toekomstige taak: koningin van Nederland. Amalia is niet de enige jonge troonopvolger die een bijzondere opleiding te wachten staat. Al zijn sommigen van haar ‘collega’s’ daar al wél mee begonnen...

Ze realiseert zich heel goed dat zij de volgende is die aan de beurt is,’ zei toenmalig kroonprins Willem-Alexander over zijn oudste dochter Amalia in het tv-interview dat hij gaf vlak voordat hij op 30 april 2013 de troon besteeg. Amalia had haar vader gevraagd hoe lang hij koning zou zijn. ‘Dan kan ze in haar agenda al een streep zetten,’ grapte Willem-Alexander. Voorlopig hoeft Amalia dat nog niet te doen, maar over vier jaar zal wel worden begonnen met haar opleiding tot vorstin. Want: ‘Tot haar achttiende willen we proberen haar zoveel mogelijk een jeugd te geven met haar zusjes en haar vriendinnen. Ze moet de kans krijgen te ontdekken wie ze is. Als je niet kunt ontdekken wie je bent, kun je geen dienende functie nemen.’

Opvoeding

Willem-Alexander en Máxima hebben zich voorgenomen hun kinderen een zo normaal mogelijke opvoeding te geven en behandelen Amalia niet anders dan haar zusjes Alexia en Ariane. ‘We willen verder geen enkel verschil maken tussen de drie kinderen. We houden van allemaal evenveel,’ aldus de koning in het interview. Haar ouders vertelden Amalia al jaren geleden dat ze blauw bloed heeft, maar veel indruk maakte dat toentertijd niet. ‘Ze kent de denkbeeldige roze prinsessen van Disney, voor de rest moet je haar daar niet te veel mee lastigvallen,’ vertelde Willem-Alexander eerder. ‘Ze merkt wel dat ze net even anders is, maar ze gaat daar heel normaal mee om.’ Amalia heeft dan ook heel normale hobby’s als zwemmen, computeren en puzzelen. Ze zit op ballet en hockey en houdt ook van judo, paardrijden en vioolspelen. En ze is een Oranje-voetbalsupporter.

School

School was in het begin een beetje wennen voor haar, na de kleine, beschermde sfeer van daarvoor, zo vertelde Máxima. ‘Alles was nieuw: de kinderen, de juf en een grote organisatie. Maar ze heeft het ontzettend leuk. Ze heeft een stuk of vijf vriendinnen waar ze vaak mee speelt.’ Amalia deed het zo goed op school dat ze een klas kon overslaan, en haar opleiding kon vervolgen op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag.

Nieuwe fase

‘Ze is er klaar voor,’ zei Máxima vlak voordat die nieuwe fase in Amalia’s leven begon. ‘Ze kijkt ernaar uit, maar vindt het ook heel spannend. Net als alle andere kinderen. Als ouders kun je haar nu alleen nog advies geven.’ En over vier jaar begint er wéér een nieuwe fase, wanneer Amalia achttien is en zich langzaamaan kan gaan voorbereiden op de troon. 

Dit verhaal verscheen in editie 48.


Beeld: Peter Smulders

Bij een zwangerschap hoort natuurlijk ook een babyshower. Zeker als je zoals Meghan uit Amerika komt. Toch ziet de hertogin af van dit feestje en wel om déze reden. 

Want hoewel het niet gebruikelijk is om een babyshower te houden binnen de koninklijke kringen, is dat toch niet de oorzaak van het cancellen van haar partijtje. Want dat de Britse royals het simpelweg 'gift grabbing' zouden vinden, daar zou Meghan weinig boodschap aan hebben gehad. Ze was van het plan het gewoon door te zetten, maar heeft het nu toch af moeten zeggen tot haar grote spijt.

Weinig animo

De kaarten waren namelijk al verstuurd, maar volgens de Britse tabloids hebben veel grote sterren de uitnodiging afgeslagen. Oei... Om dus geen flater te slaan, heeft Markle het feestje maar gelaten voor wat het was. 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron: Elle | Beeld: ANP

Toen Kensington Palace half oktober vorig jaar bekendmaakte dat Meghan Markle in verwachting is, kon de hertogin van Sussex stoppen met het verbergen van haar beginnende babybuikje en haar zwangerschap in volle glorie aan de buitenwereld tonen. Dat doet de echtgenote van prins Harry uiteraard in kleding van topmerken en -designers, waardoor ze vorig jaar voor bijna een half miljoen euro aan kleding heeft geshopt!

Meghans zwangerschap werd bekendgemaakt toen zij en prins Harry net aan hun eerste officiële overzeese bezoek – aan Australië, Fiji, Tonga en Nieuw-Zeeland – waren begonnen. Tijdens een tripje naar Bondi Beach in Sydney draagt de dan in elk geval drie maanden zwangere Meghan een jurk van de Australische ontwerper Martin Grant.

Lees het hele verhaal in Story. Editie 3 ligt nu in de winkel of lees het artikel op Blendle.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: ANP