Mocht Amalia, de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, verliefd worden op een vrouw en daarmee willen trouwen dan heeft dat mogelijk consequenties.

Consequenties op het gebied van de troonopvolging. 

De troon

De kans bestaat dat Amalia wellicht de troon moet opgeven. Dat vertelt staatsrechtkundige Peter Rehwinkel in zijn maandag verschenen boek ‘Amalia, de plicht roept’. Voor zijn boek sprak hij verschillende mensen uit de omgeving van de prinses.

Homohuwelijk

'Er is bij de invoering van het homohuwelijk in 2000 gezegd dat wanneer een troonopvolger of een koning of koningin zo’n huwelijk aan zou gaan, dat dan de rechten op de troon zouden komen te vervallen vanwege de erfopvolging. Dat is een standpunt wat toen door de regering is ingenomen, maar het staat niet in de wet.'

Article continues after the ad

Trouwen met een vrouw

Het is dan weer niet zo dat ze alleen maar koningin kan worden als ze hetero is. Zo zwart-wit is het niet. 'Maar wel als ze ook met een vrouw zou willen trouwen. Het staat niet zo officieel in de wet, maar de regering heeft wel dit standpunt ingenomen. Haar geaardheid heeft zo dan opeens staatsrechtelijke relevantie en dat laat ik zien in mijn boek.'

Verplichtingen

Rehwinkel, tegenwoordig burgemeester van Bergen, schreef 'Amalia - De plicht roept' in aanloop naar de 18e verjaardag van de prinses op 7 december. Voor de oudste dochter van koning Willem-Alexander zal er vanaf dat moment namelijk veel veranderen. Zo zal ze steeds meer officiële verplichtingen hebben.

Bron: Amalia, de plicht roept Beeld: Brunopress

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.