Aanstaande zaterdag stappen prins Harry en Meghan Markle in het huwelijksbootje. Echt intiem zal de bruiloft niet zijn, gezien het feit dat er maar liefst 600 gasten zijn uitgenodigd. Zo’n uitnodiging voor een koninklijke bruiloft is natuurlijk een grote eer, maar er komen wel de nodige regels én etiquette bij kijken. 

1. Geen open schoenen
Er is zaterdag heerlijk weer voorspeld, maar dat betekent niet dat de gasten open schoenen mogen dragen. Volgens de etiquette moet iedereen zijn tenen in een schoen stoppen – ongeacht het weer. Daarnaast mogen de dames die de ceremonie bijwonen ook geen té hoge hakken dragen, een regel waar Victoria Beckham zich bij het huwelijk van William en Kate niet aan hield. Ook wedges worden ten strengste afgeraden, aangezien Queen Elizabeth geen fan is van dit schoeisel.

More content below the advertising

2. Geen blote benen
Dat de mannen geen korte broek mogen dragen, spreekt natuurlijk voor zich. Maar ook de dames mogen geen blote benen laten zien. Of het nu warm is of niet: alle vrouwen zijn verplicht om panty’s of kousen te dragen, en die mogen niet te kleurrijk zijn. Alleen een huidkleurig exemplaar is toegestaan. Dit is overigens een regel waar Meghan en Kate zich in het dagelijks leven ook aan moeten houden.

3. Geen selfies
Queen Elizabeth is bepaald geen fan van selfies, wat betekent dat telefoons ten strengste verboden zijn. Geen enkele telefoon zal de kerk binnenkomen. Gasten zijn gevraagd om hun telefoon thuis te laten of deze bij binnenkomst af te geven.

4. Geen blote armen of benen
Voor de mannelijke gasten is een zogeheten ‘morning dress’ verplicht: een outfit waarmee een gilet, een jas en een grijze of zwarte das wordt bedoeld. Vrouwen hebben de keuze uit een jurk of een broekpak, zolang hun schouders en bovenarmen maar bedekt zijn. Als ze kiezen voor een jurk of een rok, dan moet deze minstens tot onder de knieën komen. Een te lage jurk is ook niet toegestaan: alleen de bruid mag een lange jurk dragen, en hetzelfde geldt voor de kleur wit.

5. Hoed verplicht
Deze regel geldt zowel voor mannen als vrouwen: zonder een hoed kom je de kerk niet in. Mannen horen voor een hoog exemplaar te gaan, terwijl de vrouwen wat meer vrijheid hebben in hun keuze.

6. Geen plaspauze
In het handboek dat de gasten van tevoren hebben gekregen, wordt gevraagd om vóór het betreden van de kerk naar de wc te gaan. Of om wat preciezer te zijn: ‘tussen 9 en 11 uur’. Het is immers niet de bedoeling dat de ceremonie wordt verstoord omdat iemand zo nodig naar de wc moet.

7. Niet praten met de pers
Discretie is ontzettend belangrijk. Uitgenodigd worden voor een koninklijk huwelijk is een grote eer, en als je die eer wilt behouden dan kun je de details maar beter voor jezelf houden. Tijdens het huwelijk mag slechts één reporter de kerk, en het is niet de bedoeling dat de gasten achteraf met kranten of televisiestations gaan praten.

8. Geen cadeaus
Bij een koninklijk huwelijk is het niet toegestaan om als gast je cadeau op de dag zelf mee te brengen: de etiquette schrijft voor dat je het cadeau naar het huis van het koppel stuurt. Bij het huwelijk van Harry en Meghan worden cadeaus zelfs volledig afgeraden: het koppel heeft hun gasten namelijk gevraagd om een donatie te doen aan een goed doel, in plaats van een cadeau te kopen.

9. Niet vertrekken voor de Queen
Bij het vertrekken van de kerk is het belangrijk om naar Queen Elizabeth te kijken. De etiquette schrijft namelijk voor dat iedereen pas de kerk verlaat nadat Queen Elizabeth is opgestaan. Hetzelfde geldt voor het diner: iedereen begint pas met eten als zij dat doet. Een beetje snelheid is gewenst, want zodra de Queen klaar is met eten hoor je ook klaar te zijn.

10. Niet teveel drinken
Deze regel geldt eigenlijk voor élk huwelijk: dronkenschap getuigt van een gebrek aan respect en manieren, en zal dan ook absoluut niet getolereerd worden op de grote dag van Harry en Meghan.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.


Door: Libelle | Beeld: ANP

Met de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima drie kinderen met een geheel eigen persoonlijkheid. Dít is Alexia (13).

Alexia is dé modeprinses van de drie. Ze heeft onder diverse schuilnamen verschillende Instagram-accounts, waarop ze haar outfits fotografeert. Ook al zijn sommige van haar accounts openbaar, ze zijn moeilijk te vinden. Haar privé kledingstijl is veel hipper en minder netjes dan de kleding die ze in het openbaar draagt. Alexia heeft een groot gevoel voor humor, want ze vindt niets leuker dan onder een van haar pseudoniemen te reageren op nep Alexia-accounts. Alexia is fan van de Nederlandse band Kensington en van realityster Koen Kardas-hian. Alexia rijdt paard (op Pixie) en doet onder de naam ‘Alexia Marcela’ mee aan zwemwedstrijden. Ook houdt ze van dansen en is ze fervent hockeyster. Ze zit in de tweede klas van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Alexia kan heel goed zingen, waarbij ze zichzelf begeleidt op gitaar. Van de drie zusjes is Alexia de echte Latina – ze lijkt niet alleen qua uiterlijk het meest op haar moeder Máxima, ze heeft ook dat typische Zuid-Amerikaanse temperament, ook al is ze tegelijkertijd schuchterder en introverter dan haar zusjes. Maar haar emoties uit ze heftig, dat deed ze volgens haar ouders al als baby. 

More content below the advertising

Lees de verhalen over de andere twee prinsessen in Story. Editie 7 ligt nu in de winkel of lees het artikel op Blendle.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Peter Smulders

Afgelopen juli werden op klaarlichte dag twee kostbare kronen en een rijksappel gestolen uit de Strängnäs Kathedraal in de Zweedse hoofdstad Stockholm. 

De kostbare kroonjuwelen uit de 17e eeuw werden afgelopen week teruggevonden in een vuilnisbak in een buitenwijk van Stockholm. Wie ze daarin heeft gegooid en waarom is (nog) niet duidelijk.

More content below the advertising

Dit artikel komt uit Story. Editie 7 ligt nu in de winkel of lees verder op Blendle. 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: ANP