Pasen is altijd extra bijzonder bij de familie van Oranje-Nassau van Vollenhoven. Vandaag viert prins Maurits zijn verjaardag! Hier lees je vijf dingen die je over de prins moet weten. 

Article continues after the ad

Lees ook: Dit kreeg prinses Ariane voor haar tiende verjaardag

Hij is vernoemd 

Prins Maurits werd op 17 april 1968 in Utrecht geboren. Zijn ouders, prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven, vernoemden hem naar stadhouder Maurits van Oranje uit de Tachtigjarige Oorlog.

Hij studeerde economie 

Maurits is heel intelligent. In 1987 behaalde hij zijn vwo-diploma. Daarna vervulde hij zijn militaire dienstplicht bij het Korps Mariniers en de Koninklijke Marine. Hij studeerde economie aan de universiteit in Groningen. Na zijn studie werkte prins Maurits onder andere bij Luchthaven Schiphol en Philips.

Hij is getrouwd

De prins leerde zijn grote liefde tijdens zijn studietijd in Groningen kennen. Hij viel als een blok voor Marilène van den Broek, dochter van de oud-minister van Buitenlandse Zaken. In 1998 stapten zij in het huwelijksbootje in Apeldoorn. 

Hij is in buitengewone dienst van koning Willem-Alexander

Op 1 mei 2013 werd Maurits benoemd tot adjudant in buitengewone dienst van zijn neef koning Willem-Alexander. Dit houdt in dat hij de koning kan bijstaan of vertegenwoordigen bij ceremoniële aangelegenheden. Hij is ook kapitein-luitenant ter zee van de Koninklijke Marine en draagt het monogram van Willem-Alexander op zijn uniform.

Zijn kinderen hebben geen adellijke titels

Prins Maurits en Marilène hebben samen drie kinderen: Anna, Lucas en Felicia. De kinderen hebben geen adellijke titels gekregen en dus geen aanspraak op de troon, omdat ze slechts in de vierde graad verwant zijn aan de toenmalig koningin Beatrix. De kinderen van Maurits zijn ook geen lid van Het Koninklijk Huis. 

Hij is heel sportief 

Prins Maurits is erg druk met zijn werk en gezin, maar als hij tijd over heeft is hij het liefst sportief bezig. De prins is zeer sportief en houdt van hardlopen, zeilen, golfen en fietsen. 

Beeld: ANP | Bron: Koninklijkhuis.nl