Pasen is altijd extra bijzonder bij de familie van Oranje-Nassau van Vollenhoven. Vandaag viert prins Maurits zijn verjaardag! Hier lees je vijf dingen die je over de prins moet weten. 

Lees ook: Dit kreeg prinses Ariane voor haar tiende verjaardag

Hij is vernoemd 

Prins Maurits werd op 17 april 1968 in Utrecht geboren. Zijn ouders, prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven, vernoemden hem naar stadhouder Maurits van Oranje uit de Tachtigjarige Oorlog.

Hij studeerde economie 

Maurits is heel intelligent. In 1987 behaalde hij zijn vwo-diploma. Daarna vervulde hij zijn militaire dienstplicht bij het Korps Mariniers en de Koninklijke Marine. Hij studeerde economie aan de universiteit in Groningen. Na zijn studie werkte prins Maurits onder andere bij Luchthaven Schiphol en Philips.

Hij is getrouwd

De prins leerde zijn grote liefde tijdens zijn studietijd in Groningen kennen. Hij viel als een blok voor Marilène van den Broek, dochter van de oud-minister van Buitenlandse Zaken. In 1998 stapten zij in het huwelijksbootje in Apeldoorn. 

Hij is in buitengewone dienst van koning Willem-Alexander

Op 1 mei 2013 werd Maurits benoemd tot adjudant in buitengewone dienst van zijn neef koning Willem-Alexander. Dit houdt in dat hij de koning kan bijstaan of vertegenwoordigen bij ceremoniële aangelegenheden. Hij is ook kapitein-luitenant ter zee van de Koninklijke Marine en draagt het monogram van Willem-Alexander op zijn uniform.

Zijn kinderen hebben geen adellijke titels

Prins Maurits en Marilène hebben samen drie kinderen: Anna, Lucas en Felicia. De kinderen hebben geen adellijke titels gekregen en dus geen aanspraak op de troon, omdat ze slechts in de vierde graad verwant zijn aan de toenmalig koningin Beatrix. De kinderen van Maurits zijn ook geen lid van Het Koninklijk Huis. 

Hij is heel sportief 

Prins Maurits is erg druk met zijn werk en gezin, maar als hij tijd over heeft is hij het liefst sportief bezig. De prins is zeer sportief en houdt van hardlopen, zeilen, golfen en fietsen. 

Beeld: ANP | Bron: Koninklijkhuis.nl

Boven de aanstaande bruiloft van prinses Eugenie, dochter van Sarah Ferguson en prins Andrew, en Jack Brooksbank hangt een donkere wolk. Eugenie’s grootvader prins Philip zou weigeren te komen omdat hij Sarah niet kan uitstaan...

Afgelopen mei mocht Sarah wel op de huwelijksceremonie van Harry en Meghan komen, maar niet op het feest dat Charles ’s avonds organiseerde. Dochters Eugenie en Beatrice zouden de situatie erg pijnlijk voor Sarah vinden. Eugenie zou het allemaal een beetje goed proberen te maken door Sarah het leeuwendeel van de organisatie van haar eigen bruiloft toe te schuiven. Dus zal de receptie plaatsvinden in de Royal Lodge, het huis van prins Andrew waar ook Sarah al jaren woont. Sarah zal ongetwijfeld de hele dag stralen van geluk, en Eugenie met haar. Maar er hangt ook een donkere wolk boven de huwelijksdag: prins Philip, Eugenie’s grootvader, zou weigeren te komen. Hij kan de moeder van de bruid ‘niet uitstaan’. ‘Philip kán gewoonweg niet in één ruimte met Sarah zijn,’ aldus een insider. ‘En als hij iets niet wil, doet hij het niet...’ 

Lees het hele verhaal in Story. Editie 32 ligt nu in de winkel of lees het artikel op Blendle


Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: ANP

Er lijkt geen einde te komen aan de drama rondom Thomas Markle, de vader van Meghan. Nadat hij vorige week in een openhartig interview met de Mail on Sunday vertelde dat Meghan hem uit haar leven heeft verbannen, doet Thomas Markle opnieuw een boekje open over de gesprekken die hij heeft gehad met zijn dochter en haar man, prins Harry.

Zo vertelt de 74-jarige Thomas tegen de Mail on Sunday dat hij tijdens een telefoongesprek met prins Harry heeft gelogen en vervolgens de hoorn erop heeft gegooid.

Gelogen

Zo confronteerde Harry hem met het hele schandaal rondom de in scene gezette paparazzifoto’s, wat zich in de maanden voor de royal wedding van Meghan en Harry op 19 mei afspeelde. Thomas geeft nu toe gelogen te hebben tegen Harry door te zeggen dat de fotografen niet had betaald om ‘spontane’ foto’s van hem te maken. Toen er eenmaal beelden waren opgedoken waaruit bleek dat dit wel het geval was, kreeg Thomas nog een telefoontje van de prins. Dat gesprek liep niet heel gesmeerd. 

’Harry zei tegen mij dat ik nooit naar de pers moest stappen. Dat het zou eindigen in tranen. “Ze eten je levend op.” En hij had gelijk’, zegt Thomas. Hij geeft toe boos te zijn geworden op Harry’s waarschuwingen. ‘Ik zei: ”Misschien is het beter voor jullie als ik dood zou zijn. Dan kunnen jullie doen alsof jullie verdrietig zijn.” Daarna hing ik op.’ 

Geen contact

Hoewel Meghan en Harry hem op afstand houden, zegt Thomas niet boos te zijn op de twee Britse royals. ‘Ik ben niet boos op Harry. Ik ben niet boos op Meghan. Ik houd van hen. Ik wens ze het beste. Maar voor de rest; f*** it. Ik ben er klaar mee.’ Thomas zegt niets meer te maken willen hebben met het Britse koningshuis. Hij onthult geen contact meer te hebben met Meghan; hij heeft zijn dochter al maanden niet gesproken.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.


Bron: Mail on Sunday | Beeld: ANP