Je hoeft geen woord Spaans te spreken om José Feliciano’s megakersthit Feliz Navidad mee te kunnen zingen, want de 72-jarige Puerto Ricaanse zanger kwam in 1970 met een Spaanse én een Engelse versie van zijn lied.

De zanger, die vanwege zijn aangeboren glaucoom vanaf zijn geboorte blind is, deed daarmee een slimme zet. ‘Als ik het alleen in het Spaans had opgenomen, hadden de Engelstalige radiostations het nooit gedraaid,’ aldus José. ‘En met de zin I want to wish you a merry Christmas was het wel zeker dat de stations deze song onmogelijk uit hun programmering konden laten.’ José geeft toe dat hij veel te danken heeft aan het nummer, dat internationaal een enorme hit werd en elk jaar weer door de luidsprekers schalt, maar zegt het soms ook te vervloeken. ‘Ik had geen idee dat ik met dit lied een monster creëerde. Tv-shows wachten tot de kersttijd om mij uit te nodigen zodat ik dit nummer kan zingen. Ik krijg de indruk dat mensen niet weten wat ik nog meer gedaan heb!’

Onder vuur

De zanger, die ook hits scoorde met Light My Fire en Che Sarà, heeft lange tijd onder vuur gelegen nadat hij eind jaren zestig voor een belangrijke baseballwedstrijd het Amerikaanse volkslied op geheel eigen wijze vertolkte. Hij werd zelfs van radio en tv verbannen. ‘Daar heb ik me slecht bij gevoeld, want ik deed niets verkeerd,’ zei hij later. ‘Waarom moest ik een standaardversie brengen? Iedereen zong het volkslied destijds zielloos, en ik dacht: ik doe eens iets anders...’ 

Dit artikel komt uit Story 51. Story 51 ligt nu in de winkel.
Bron: ANP

Oud-journalist Wibo van de Linde is donderdag in het bijzijn van zijn gezin overleden. Dat maakte zijn zoon bekend. Van de Linde was al langere tijd ziek. Hij is 79 jaar geworden. De uitvaart zal in besloten kring plaatsvinden.

Van de Linde begon zijn journalistieke loopbaan bij het Amerikaanse persbureau United Press International. In 1963 werd hij bureauredacteur bij het NTS Journaal, de voorloper van het NOS Journaal. Bij de NTS groeide hij door naar verslaggever en presentator.

Jongste chef ooit

In 1969 stapte Van de Linde over naar de AVRO om daar AVRO’s Televizier Magazine op te zetten. Hij was daarmee de jongste chef van een actualiteitenrubriek ooit. Na een periode van twee jaar als woordvoerder voor de toenmalige Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties keerde Van de Linde in 1974 terug naar de journalistiek.

TROS Aktua

Hij werd hoofd informatieve programma's bij de TROS met als opdracht een actualiteitenprogramma op te zetten . Dat werd TROS Aktua. De spraakmakende actualiteitenrubriek was vaak uitgesproken rechts, tot ergernis van links Nederland. De grootste onthulling van het programma was het oorlogsverleden van de Nederlandse zakenman Pieter Menten. Daarvoor kreeg TROS Aktua in 1977 de Grand Prix Monte Carlo.

AVRO

In 1984 keerde Van de Linde terug naar de AVRO. Vijf jaar later werd hij directielid van James Martin Strategy (JMS), een wereldwijd adviesbureau op het gebied van automatisering. Drie jaar later benaderde Joop van den Ende hem om leiding te geven aan Endemol Duitsland. Van de Linde werd in 2001 directievoorzitter van de Postcode Loterij in Duitsland en Zwitserland en later ook in Nederland van de Nationale Postcode Loterij en de Sponsor Bingo Loterij.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.


Bron: ANP | Beeld: Ilvy Njiokiktjien (ANP)

Eergisteren overleed de vader van Frans Duijts op 68-jarige leeftijd. Hij zal maandag in Tiel begraven worden. Dit deelt de zanger via een rouwkaart op Instagram.

Vrijdag is er nog een gelegenheid tot condoleren. De familie schrijft op de kaart: 'Bedroefd, maar met het gevoel dat het zo goed is, delen wij u mede dat mijn lieve man, onze zorgzame vader, schoonvader en trotse opa Chris Duijts zijn unieke weg door het leven heeft afgesloten.'

Bron: Telegraaf | Beeld: Peter Smulders