Veel van wat er binnen de muren van de paleizen gebeurt, komt nooit naar buiten. Maar alleen al met wat er het afgelopen jaar wél bekend is geworden, kan 2017 als een zeer bewogen jaar voor de royals worden betiteld. 

Na jaren van onzekerheid deed de rechter uitspraak in de zaak tegen de Spaanse infante Cristina, dochter van oud-koning Juan Carlos en oud-koningin Sofia, en haar echtgenoot Iñaki Urdangarin. Iñaki werd schuldig bevonden aan onder meer valsheid in geschrifte, verduistering en witwassen en veroordeeld tot zes jaar en drie maanden gevangenisstraf.

Article continues after the ad

Beschuldigd
Hoewel hij daarmee riskeert een nóg hogere straf te krijgen, is Iñaki in hoger beroep gegaan. Iñaki zou samen met zakenpartner Diego Torres ruim vijf miljoen euro (belastinggeld) uit het Instituut Noos – een non-profitorganisatie – hebben weggesluisd naar privérekeningen. Cristina werd beschuldigd van medeplichtigheid, maar ontkende dat ze bewust strafbare feiten had gepleegd. Zij werd vrijgesproken, maar moest wel een boete van 265.000 euro betalen omdat ze geprofiteerd had van het door fraude verkregen geld.

Dit artikel komt uit Story 52. De Story ligt nu in de winkel.

Beeld: ANP