Camiel Eurlings is teruggetreden als lid van het Internationaal Olympisch Comité. Hij heeft vrijdag een verklaring naar buiten gebracht. Eurlings lag de afgelopen dagen onder vuur na zijn late excuses over de mishandeling van zijn vriendin. De voortdurende discussie over zijn positie heeft hem dit besluit doen nemen, zei hij.

Article continues after the ad

'Ik betreur de hele gang van zaken zeer. De discussie over mijn al dan niet aanblijven leidt af van waar het, juist nu, om moet gaan; de sport en de sporters. Vandaar dat ik met pijn in het hart aftreed als IOC-lid, de mooiste vrijwilligersbaan van de wereld', laat de voormalig CDA-politicus en oud-topman van de KLM weten.

Mishandeling

De druk op Eurlings nam toe nadat hij afgelopen zaterdag na tweeënhalf jaar zwijgen alsnog zijn excuses had aangeboden voor de mishandeling van zijn toenmalige vriendin Tessa Rolink. Het Nederlandse lid van het IOC bekende dat hij de publieke impact van het incident en zijn gebrek aan openheid daarover heeft onderschat. Veel oud-topsporters, vooraanstaande sportbestuurders en ook Kamerleden drongen aan op een vertrek van Eurlings uit het IOC. Hij is in de olympische beweging de enige Nederlander.

Eer

'De afgelopen jaren heb ik als IOC-lid mogen bijdragen aan het moderniseren van het IOC. De banden tussen het IOC en Nederland zijn verstevigd en we hebben kansen gecreëerd voor kleinere landen om de Spelen in de toekomst ook te kunnen organiseren. Het was een ongelooflijke eer om hier een bijdrage aan te mogen leveren', aldus Eurlings, die in 2013 werd benoemd tijdens een congres in Buenos Aires en in de voetsporen trad van onder anderen koning Willem-Alexander en Anton Geesink.

NOC*NSF

Als lid van IOC maakte de 44-jarige Limburger automatisch deel uit van het bestuur van NOC*NSF. Daar was zijn positie inmiddels ook omstreden, maar de sportkoepel beschikte niet over de bevoegdheid de Limburger uit zijn functie te zetten. Chef de Mission Jeroen Bijl sprak de wens uit dat de kwestie rond Eurlings voor aanvang van de Winterspelen zou zijn afgehandeld. Eurlings heeft met zijn besluit hier gehoor aan gegeven.

Bron: ANP | Beeld: Olaf Kraak (ANP)