Hugo de Jonge wordt de nieuwe lijsttrekker van het CDA bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar. De minister van Volksgezondheid won het in een tweede stemronde nipt van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, maakte de partij woensdag in Den Haag bekend.

Het verschil was klein: De Jonge kreeg 50,7 procent van de stemmen, de overige 49,3 procent stemden op Omtzigt. 

Veilige keuze

"Volgens mij was deze verkiezing dan gehoopt", zei Omtzigt dan ook tegen partijvoorzitter Rutger Ploum. De opkomst was bijna 67 procent. Bestuurder De Jonge wordt gezien als een veilige keuze door veel CDA’ers. Hij gold bij zijn aantreden in Den Haag als vicepremier in 2017 direct als gedoodverfde kandidaat om de kar te trekken bij de volgende verkiezingen. Zeker toen die andere kanshebber, minister van Financiën Wopke Hoekstra, in juni liet weten zich niet te mengen in de strijd om het partijleiderschap.

Verbinden

De Jonge kreeg ook al vroeg in de campagne de openlijke steun van prominente partijgenoten zoals oud-fractievoorzitter Sybrand Buma en minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. De Jonge benadrukte tijdens deze campagne telkens weer dat hij het politieke midden opzoekt en verschillende groepen wil verbinden. Daar hoort samenwerking met Forum voor Democratie (FVD) niet bij, daarvoor is de gedoogconstructie met de PVV tussen 2010 en 2012 te traumatisch, vindt de bewindsman.

Article continues after the ad

Immigratie

De Jonge profileerde zich de afgelopen jaren op het thema immigratie, hoewel dat niet in zijn ministersportefeuille zit. “Dat overkomt ons”, zei hij meerdere keren. Om daar controle op te krijgen wil hij een maximum stellen aan het aantal migranten dat jaarlijks naar Nederland komt, voorafgegaan aan een jaarlijks terugkerend debat over het onderwerp.

Bron NU.nl | Beeld: Brunopress 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.