François Mitterand, president van 1981 tot 1995, was in 1944 getrouwd met schrijfster Danielle Gouze, met wie hij vier kinderen kreeg. Maar dat weerhield hem er niet van om er vele minnaressen op na te houden.

Geheime relatie

‘Na elke toespraak heb ik de armen van een vrouw nodig,’ verklaarde hij eens zijn onverzadigbare lust. Met name zijn machtspositie zorgde ervoor dat hij de dames voor het uitzoeken had. Zijn romance met Anne Pingeot, die in 1963 oplaaide, werd wel héél serieus. Later zou blijken dat hij haar maar liefst 1218 mierzoete brieven schreef, die Anne in 2016 in boekvorm liet uitbrengen: Journal pour Anne. De liefdesaffaire met de 27 jaar jongere kunsthistorica bleef destijds lang geheim. De pers wist ervan, maar gaf er geen ruchtbaarheid aan.

Nou én?

Tót François in 1974 dochter Mazarine had verwekt bij Anne, waarover het blad Paris Match berichtte. Toen hij daarmee werd geconfronteerd, sprak hij de gedenkwaardige woorden: Et alors? (Nou én?). Hij ging zijn vaderlijke verplichtingen niet uit de weg. François ging zelfs samenwonen met Anne, terwijl hij met Danielle getrouwd bleef. Hij bezocht zijn vrouw op zondagavond en nam háár mee naar officiële gelegenheden.

Drie vrouwen op de begrafenis

Met zijn minnares Anne en zijn buitenechtelijke dochter verscheen hij nooit in het openbaar. Kort voor zijn dood in 1996 regelde François, die 79 jaar werd, echter wel dat zij naast zijn echtgenote Danielle zouden zitten tijdens zijn begrafenis. En zo geschiedde. De foto’s van de drie rouwende vrouwen haalden de wereldpers...

Wil je niets meer missen van Story? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale zomer-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

Beeld: ANP