In Nederland zijn 2,5 miljoen oudere mensen eenzaam. Dat betekent dat er in elke straat wel iemand woont die zich alleen voelt. Iemand zoals Threes (74), die na het overlijden van haar man soms eenzaam is. 

Story samen met VriendenLoterij

Article continues after the ad

Drie jaar geleden overleed de man van Threes. Gelukkig komen haar kinderen en kleinkinderen vaak langs. 'Maar er zijn ook stille momenten. Ik ben blij dat de tennisbaan dichtbij is, daar zijn altijd bekenden op wie ik kan terugvallen.' Zo probeert ze haar sociale kringetje zo groot mogelijk te houden. Niemand wil toch graag eenzaam oud worden.

Eén op de twee 

Toch voelt één op de twee ouderen zich eenzaam. Vrouwen vaak iets meer dan mannen. Het meest eenzaam zijn de zomermaanden, wanneer de straten rustig en stil zijn, allerlei activiteiten stilliggen en de (klein)kinderen op vakantie zijn. Dat blijkt uit een enquête onder mensen van 55 jaar en ouder.* 

Niet zeuren

De cijfers laten ook zien dat bijna 40% niet durft te praten over hun gevoelens van eenzaamheid. Schaamte, bang voor reacties van anderen, niet willen zeuren; allemaal redenen om er niet over te beginnen. 'Maar', zo zegt Bert (81) uit Amstelveen, 'Als je de stilte niet doorbreekt, heb je een saai leven. Dus je moet er zélf wat aan doen!' Hij zocht sociaal contact via de BoodschappenPlusBus, een speciale bus waar allerlei ouderen instappen om samen leuke uitstapjes te maken en boodschappen te doen.

Telefoon op donderdag

Bijna 80% van de ouderen zoekt gewoon iemand om een kopje koffie mee te drinken of gezellig te kletsen. Zoals Mary (94) die wekelijks een belletje krijgt via de Zilverlijn van het Ouderenfonds. 'Er zijn dagen dat ik niemand spreek. Zo fijn dat elke week de telefoon op donderdagochtend rinkelt en er iemand van de Zilverlijn belt.' Het Ouderenfonds zorgde er het afgelopen jaar voor dat 450 mensen zoals Mary een leuke bel- of koffiematch vonden. 

Samen winnen van eenzaamheid

De VriendenLoterij en het Ouderenfonds komen samen in actie tegen eenzaamheid. En door mee te spelen met de PrijzenMarathon van de VriendenLoterij help jij ook een eenzame oudere aan wekelijks sociaal contact. De helft van je lot gaat rechtstreeks naar het Nationale Ouderenfonds. Hiermee kunnen zij zich nog meer inzetten voor ouderen die eenzaam zijn. Bijvoorbeeld via de Zilverlijn, Beweeg- en Samen Breien Clubs en de BoodschappenPlusBus. Samen maken we de sociale kring van ouderen weer sterker.

Speel je ook mee met de VriendenLoterij PrijzenMarathon? Samen winnen we het van eenzaamheid!  

*Onderzoek naar eenzaamheid via vragenlijst van het Ouderenfonds in samenwerking met de VriendenLoterij